WEB KAMERASI İLE GEZEGEN FOTOĞRAFLARI ÇEKMEK

  1. Philips ToUcam Genel Bilgiler
  2. ToUcam Ham (RAW) modifikasyonu
  3. QCFocus İle görüntü yakalamak
  4. Ham Videoları Normal Avi Formatına Çevirmek
  5. Video Karelerini Birleştirerek Fotoğraf Elde Etmek
  6. Tüm yazılar PDF halinde

RegiStax - Video karelerini birleştirerek tek bir fotoğraf elde etmek

AviRaw

AviRaw ile normal avi formatına dönüştürdüğümüz gök cismi videosunu RegiStax kullanarak birleştireceğiz. Hemen belirtmem gerekiyor, RegiStax gerçekten gelişmiş bir uygulama ve tüm özelliklerini detaylı anlatmam mümkün değil. Burada sizlere sadece basit bir şekilde nasıl videoları birleştirilmiş fotoğraf haline getirebileceğinizi anlatarak yol göstermeye çalışacağım. RegiStax'ı buradan indirebilirsiniz. İnternet'te el kitabından daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

RegiStax'ı çalıştırdığımızda aşağıdaki ekran karşımıza gelecektir. Align, Optimize, Stack, Wavelet ve Final şeklinde görebileceğiniz temel sekmeler tüm işlemleri yerine getirmektedir. Bu sekmelerde eğer her seçeneği Auto yaparsanız çok fazla uğraşa gerek kalmadan başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Neden yanaştırma, optimizasyon ve birleştirme işlemine ihtiyacımız var? Kullandığımız kundaklar her zaman mükemmel kalitede olmayabilir. Takip sırasında pek çok hata olmaktadır. Bu nedenle Web Kamerası kullanarak tek bir kare ile gök cisminin net fotoğrafını yakalamak oldukça zordur. Bu nedenle birçok fotoğrafın (avi film kareleri) birbirine yanaştırılması, iyileştirme işleminden geçirilmesi ve birleştirilerek net ve daha detaylı fotoğrafın elde edilmesi gerekmektedir. En azından şimdilik...

Bir sonraki adımda daha önce AviRaw ile kaydettiğimiz videoyu açalım. Bunun için sol üstteki "Select" tuşuna basıp dosyayı yüklemek yeterlidir.

Karşımıza filmin ilk karesi ve ortalama kutucuğu gelir "Alignment Box" . Takip edilmesini ve işlenmesini istediğimiz gök cismini kutunun içine alıp tıklamamız gerekiyor. Kutucuğu Alignment Box bölümünden 32, 64, 128 gibi değerleri seçerek büyütüp küçültebilirsiniz. Daha sonra soldaki büyük "Align" tuşuna bastığınızda tüm adımlar otomatik olarak yapılıp "Wavelet" ekranına kadar ilerlenir. Daha önce söylediğim gibi tüm bu otomatik adımlar gerçekten detaylı işlemlerdir ve daha mükemmel sonuçlar almak istiyorsanız araştırıp el kitaplarını okuyup RegiStax'ı daha iyi kullanmayı öğrenmelisiniz.

İşlemler tamamlandı ve wavelet ekranına geldik. Sol altta katmanları üzerinde oynayabileceğimiz ayar tuşlarını görüyorsunuz.

Her gök cismi için tecrübe ederek doğru ayarları bulabilir ve aşağıdaki gibi daha net görüntüleri yakalayabilirsiniz.

Son adımda "Final" ekranını görüyoruz. Bu ekran fotoğrafımızda son genel ayarlamaları yapıp kaydedeceğimiz ekran. Ben öncelikle üst kısımdaki "Flip X" seçeneğini seçerek fotoğrafın yatay olarak dönmesini sağlıyorum. Çünkü benim teleskopum ve kameram görüntüyü yatay eksende ters alır. Daha sonra Hue, Saturation ve Lightness ile biraz oynayınca aşağıdaki sonucu alıyorum. "Save Image" ile kaydettiğimde artık fotoğraf diğer amatör gökyüzü fotoğrafçıları ile paylaşmak için hazır.

 

Fatih Büyüktaş, 15/07/2006 - www.buyuktas.com