WEB KAMERASI İLE GEZEGEN FOTOĞRAFLARI ÇEKMEK

  1. Philips ToUcam Genel Bilgiler
  2. ToUcam Ham (RAW) modifikasyonu
  3. QCFocus İle görüntü yakalamak
  4. Ham Videoları Normal Avi Formatına Çevirmek
  5. Video Karelerini Birleştirerek Fotoğraf Elde Etmek
  6. Tüm yazılar PDF halinde

QCFocus - Philips ToUcam II Pro (ya da başka bir web kamerası) İle Videolar / Fotoğraflar Kaydetmek

QCFocus

Daha önce RAW modifikasyonunu yaptığımız (yapmamış ta olabilirsiniz - QCFocus kullanımına engel değil) kameramız ile görüntüler almak için çok kolay bir uygulama var. Basit ve kullanışlı. Adı QCFocus. Bu uygulama da tamamen ücretsiz. Adının üzerine tıklayıp kendi sayfasından indirebilirsiniz.

İlk olarak ana ekrana geçip dil seçeneğini İngilizce yapın. Sonra kapatıp, tekrar programı çalıştırın.

Programı çalıştırdığınızda ilk olarak yakalama sürücüsü seçim ekranı gelir. Microsoft WDM yakalama sürücüsünü seçip OK tuşuna basarak programı başlatabiliriz.

QCFocus Başlangıç Ekranı

Yukarıdaki ekranda "Camera Options" tuşuna basacak olursak, sonradan programın içinden de tekrar girebileceğimiz "Kamera seçenekleri" ekranı karşımıza gelir. Bu ekranı aşağıda görüyorsunuz. Eğer raw modifikasyonu yaptıysanız "Camera in RAW Color Mode" seçeneğini aktif hale getirmeyi unutmayın. Ayrıca Mode yani algoritmayı da 1GR bırakabilirsiniz. Daha sonra AviRaw içinde de bu algoritmayı kullanacağız.

Kamera Seçenekleri

Aşağıda göreceğiniz QCFocus ana ekranı karşınıza çıkacaktır. Artık gök cismini ortalayıp, netleştirip kayda başlayabilirsiniz. Aşağıda tesadüfen yakaladığım bir uzaylı görülmekte. Sol üstteki "Preview" kutusu seçili ise ekranda canlı olarak görüntü oynar. Alttaki 5 i/sec değeri ön izleme kare hızını belirler.

Sağdaki Video recording bölümünden Video yakalama parametrelerini ayarlayabilirsiniz. Param butonuna bastığınızda, temel olarak yakalama hızı (kare/sn), yakalama süresi ve yakalanan video görüntüsünün nereye kaydedileceğini belirleyebilirsiniz. Son olarak "vid" yazılı kutucuğa tercihen görüntüsünü aldığınız gök cisminin adını yazıp (Örneğin: saturn) "Start Video" tuşuna bastığınız anda video kaydı başlayacaktır. Eğer dosya adını değiştirmezseniz sonraki çekimleriniz otomatik olarak saturn2, saturn3, saturn... olarak kaydedilecektir. Bu anlattıklarım aynen tek kare çekim menüsü için de geçerlidir. Orada sadece kaç adet tek poz çekim yapacağımızı ve nereye kaydedileceğini belirten seçenekler bulunmakta.

QCFocus Ana Ekranı

Camera bölümünde "Exposure" tuşu en önemlisi. Önce diğerlerini anlatayım. Format tuşu ile video biçimi akış ayarlarını düzenlersiniz. 640x480 bırakabilir ya da daha düşük bir ayar seçebilirsiniz. Ancak bu kısımda bir değişiklik yapmanız pek gerekli değil. "Camera Options" tuşu ise sizi ilk anlattığım açılış ekranındaki bölüme götürür. "Reformat" videoyu kaydederken kırpma, binning ve saat ekleme gibi seçenekleri sunar. Direct Video kullanıldığında bunlar çalışmaz. Direct Video olarak kalsın. Uzmanlaştıkça diğer seçenekleri keşfedebilirsiniz. Yine önemli bir ekran "star focus". Bu ekranda parlak bir yıldız üzerinden focus - netlik ayarı yapmanız mümkündür.

Tekrar "Exposure" tuşuna dönecek olursak, ilk sekme olan "Image controls" sekmesini görürüz. Buradaki tüm kontroller aslında kendilerini anlatıyor. RAW modda iken hiçbir kontrolü AUTO kullanmıyorum. Bunun çok faydasını gördüm, siz de tecrübe edebilirsiniz. Temel olarak Frame Rate saniyede kaç karelik video kaydedeceğimizi belirler. Çok parlak cisimlerde Frame Rate'i artırmamız, sönük cisimlerde ise azaltmamız daha doğru şekilde ışık yakalanacağı anlamına gelir. Zaten parlak olan bir cisimde Frame rate'i azaltırsanız o kadar parlak bir görüntü çıkar ki detaylar hiç görünmez ve sadece beyaz bir görüntü kaydedersiniz. Alt kısımda televizyondan aşina olduğumuz parlaklık, kontrast vb ayarlar, sağda ise renkli kamera kullanıyorsak siyah beyaz'a geçebileceğimiz ya da görüntüyü yatay eksende aynadan yansımış gibi kaydedebileceğimiz seçenekler var.

Video Kaynağı Düzenleme Ekranı - Image Controls

Video Kaynağı ekranının ikinci sekmesi "Camera Controls". Kamera kontrolleri ekranında "Restore" tuşu faydalı bir tuş. Ne zaman kamera saçmalasa bu tuşa basarak RAW mod fabrika ayarlarına geri dönüyorum herşey yoluna giriyor. Beyaz ayarları sol üstte. Genelde ihtiyaç duymazsınız ama tecrübe edin. Exposure - Hemen altta ve pozlama süresini belirliyor. ToUcam 1/10000 ya da 1/25 saniye pozlama yapabiliyor. Aynı Frame Rate'te olduğu gibi uzun pozlama daha çok ışık demek. Kaydettiğiniz cisim en mükemmel görüntüyü verene kadar bu ayarları düzenleyin. Çok sönük cisimlerde gain (kazanım) artırılabilir yine parlak cisimlerde kazanım daha az olabilir.

Video Kaynağı Düzenleme Ekranı - Camera Controls

Son iki sekme "Audio Controls" ve "Yakalama Kaynağı" çok önemli değiller. Audio Controls - ses kaydı ile ilgili ve bu her zaman kapalı olmalıdır. Tabii video yakalarken ortam seslerini kaydetmek isterseniz açabilirsiniz. Yakalama kaynağı sekmesinde ise bilgisayara birden fazla kamera bağlı ise hangisini kullanacağınızı seçiyor olacaksınız.

Artık yakaladığımız ham (RAW) videoları AVIRaw ile renkli ve normal formatta AVI filmleri haline getirebiliriz. Bunun için AviRAW isimli uygulamayı kullanacağız.

Fatih Büyüktaş, 15/07/2006 - www.buyuktas.com