GÖKYÜZÜNDE BİR AVCI
ORİON

Kısa adı: Ori
Türkçe adı: Avcı
Kış takım yıldızıdır.
En iyi Ocak ayında saat 21:00’de güney yönünde görülür.
15 Ocak’da saat 22:00’de meridyenden geçer.
Orion takımyıldızının geceleri gökyüzünde hemen dikkat çekmesinin en önemli nedeni 2 tane 1. kadirden (Betelgeuse ve Rigel) 2 ve 3. kadirden birçok yıldıza sahip olmasındandır.
 
Yıldızları:
 
Betelgeuse (Alfa -a - Orionis)
Kırmızı dev.
Dünya’ya uzaklığı : @ 1400 IY - 520 IY ?
12. parlak yıldız.
Parlaklığı düzensiz değişir (0.4 - -1.2 Kadir).
Rigel’den daha sönük olmasına karşın a olarak sınıflandırılır, çünkü değişen yıldızdır ve yanlış sınıflandırılmıştır.
 
Rigel (Beta -b -Orionis)
Sıcak mavi.
Dünya’ya uzaklığı: @ 1400 IY - 900 IY ?
7.parlak yıldız.
Parlaklık: 0.12 Kadir
Güneş’den 57.000 kat daha parlak.
Kütlesi 50 Güneş kütlesine eşit.
 
Bellatrix (Gamma -g -Orionis)
Dünya’ya uzaklığı: 400 IY
22. parlak yıldız.
Parlaklık: 1.6 Kadir
 
Mintaka (Delta -d -Orionis)
Dünya’ya uzaklığı: 1500 IY
Parlaklık: 2.2 Kadir
 
Alnilam (Epsilon -e - Orionis)
Dünya’ya uzaklığı: 1500 IY
Parlaklık: 1.7 Kadir

Alnitak (Zeta -x - Orionis)
Dünya’ya uzaklığı: 1500 IY
Parlaklık: 1.8 Kadir

Saiph (Kappa -k -Orionis)
Dünya’ya uzaklığı: 1500 IY
Parlaklık: 2.1 Kadir

Messier Nesneleri

M42 (Orion Nebula, Orion Bulutsusu)

Orion bulutsusu Orion’un Kılıcını oluşturan yıldızlar hizasında bulunan geniş bir yıldızlararası gaz bulutudur. Küçük teleskoplarla puslu yeşilimsi bir alan olarak görülür.

Amerikalı astronom Henry Draper tarafından 1880’de başarıyla fotoğrafı çekilen ilk bulutsudur. 1600 IY uzaklıktadır, fotoğraflarda ortada parlak olarak görülen bölgenin gerçek çapı yaklaşık 30 IY’dır. Tümü 3.5 kadir parlaklığındadır. Bütün diffüz bulutsuların en iyisidir.
 

M43 (de Mairan Bulutsusu)

M43 gerçekte Orion Bulutsusunun parçasıdır. Ana bulutsudan koyu dalgalı dar bir alan ile ayrılır. 9 - 10 kadir parlaklıkta, 1600 IY uzaklıkta, 12 IY çapındadır.

M78 (diffüz bulutsu)

En parlak diffüz yansıma bulutsusudur. Kuyrukluyıldız gibi görünür. 8 -9 kadir parlaklıkta, 1600 IY uzaklıkta, 8 IY çapındadır.

Orion’un Kemerini oluşturan üç parlak yıldız (Alnitak, Alnilam ve Mintaka) kuzey yarıkürede, kış gecelerinde güney ufkunda kolayca görülürler. Orion’un sağ omzunu oluşturan parlak yıldız Betelgeuse’dir. Bellatrix sol omzunu, Saiph sağ dizini, Rigel sol ayağını oluşturur. Orion’un kemerinden sarkan kılıcı üç yıldızdan oluşur. Kılıcın ortasındaki “yıldız” aslında bir yıldız değil Orion Bulutsusudur.

 


Büyük Ayı’dan (Ursa Major) sonra kuzey gökkürede en çok dikkat çeken takım yıldız kuşkusuz Orion’dur. Orion (Avcı) Eridanus’un (Irmak) kıyısında sadık köpekleri Canis Major ve Canis Minor ile bekler. Hep beraber Tavşan (Lepus) ve Boğa (Taurus) avlarlar. Yunan mitolojisine göre Pleiades’I oluşturan yedi kız kardeşden Merope’ye aşıktır, ancak Merope oralı bile değildir. Orion’un trajik yaşamı Akrep’e (Scorpius) basmasıyla sona erer. Tanrılar bu duruma çok üzülürler ve Orion’u köpekleriyle birlikte birer takım yıldız olarak gökyüzüne yerleştirirler. Avladığı hayvanları da yanına bırakırlar. Orion bir daha zarar görmesin diye Akrebi de gökyüzünün karşı tarafına yerleştirirler.