Giriş Konum Coğrafya İklim ve Doğa Ulaşım Tarihçe Fotoğraflar Bize Ulaşın Site Hakkında

İklim ve Doğa

Ekinlik Adası'nın iklimi, Marmara ikliminin tipik özelliklerini taşır. Bir ada olması dolayısı ile mevsim rüzgarları adanın iklimi üzerinde etkili olur. Ortalama sıcaklık ile en soğuk ay Ocak'tır. Yaz döneminde bir tarafta Basra Körfezi'nde oluşan alçak basınç, diğer taraftan Avrupa üzerindeki yüksek basıncın sonucu ada kuzey, kuzeybatı yönlü rüzgarların etkisinde kalır. İki farklı iklim bölgesi ortasında yer aldığı için ada yazın kuzeydeki soğuk cephenin dalgalanışına bağlı olarak bazen kısa süreli fırtınalar görülür. En sıcak ay 24.6 ºC ortalama sıcaklık ile Temmuz'dur. Yağmurlar en çok Aralık ayında görülür. Çok nadir olarak yağan kar Ocak Şubat aylarında düşer.

Ada çevresinde yüzey deniz suyu sıcaklığı yaz aylarında 24 ºC - 29 ºC arasında değişir. Su sıcaklığı en yüksek seviyesine Temmuz sonu, Ağustos başı döneminde ulaşır. Ağustos ortasında görülen kuzey yönlü rüzgarlar nedeni ile kara ve deniz suyu sıcaklıkları sözü geçen dönemlerde azalma eğilimine girer.

Ekinlik adasında vahşi kara hayvanları hemen hemen yok denilecek sayıdadır. Bunun başlıca sebebi adanın, dolayısıyla yerleşim olmayan bölgelerin küçük oluşu ve bu hayvanlara yönelik her hangi bir koruma programının uygulanmayışıdır. Tüm bu olumsuzluklara yüzünden çok az sayıda yabani tavşan ve yılan adada yaşamaktadır. Bunların yanında kışın ciddi açlık tehlikesi ile karşılaşmalarına karşın bir evcil kedi nüfusu da adada yaşamaktadır.

Uçucu sınıf yerli ve göçmen olarak ikiye ayrılır. Yerli türler karga, serçe, güvercin, keklik, baykuş, martı ve karabataklardır. Göçmenler alçak çalılıklarda ötücü saka, iskete, kırlangıç yüksek kayalarda kartal, atmaca, çaylak bulunur. Ayrıca geçici olarak yazın leylekler ile kışın kaz ile ördek adayı ziyaret eder. Leyleklerin Ağustos ayı ortalarında geçişi sırasında çok güzel görüntüler oluşur.

Deniz hayvanlarının çeşit ve sayısı bilinçsiz ve yasak avlanma nedeni ile gün geçtikçe azalmaktadır. Özellikle tekir, kefal, pisi, dil, kırlangıç, zargana, mercan, eşkine, kikla gibi yerli ve taş balıklarının sayısı son derece azalmıştır. İstavrit, izmarit gibi balıklara daha sık bulunmaktadır. Bunun yanında ada çevresinde palamut, lüfer, kolyoz, uskumru, mezgit ve hamsi gibi göçmen balıklara çeşitli mevsimlerde rastlanmaktadır.

Kabuklu deniz hayvanları arasında ıstakoz, böcek, ayna, pavurya, karides, tarak, midye, istiridyeyi sayabiliriz. Bunlar içinde midye dışındakilere aşırı ve yasadışı avlanma sonucu son yılarda çok ender rastlanılmaktadır. Büyük miktarlarda çıkarılması ve taşınması zahmetli olduğundan, ada çevresindeki kayalıklarda kaya midyesi hala bol miktarda bulunmaktadır. Ticari değeri olmayan pines, kestane, deniz iğnesi ve deniz atı gibi canlılar da ada civarında yaşamaktadır.

Eski yıllarda, özellikle 1800’lü yıllarda ticari değere sahip olan deniz süngerlerine günümüzde çok az sayıda rastlanmaktadır.

Adanın bitki örtüsü genelde yabani otlar oluşturur. Bunlar adaya ilk baharda yeşil ve yazın ise sarı bir renk verir. Aşağıda adanın bahar aylarında çekilmiş birkaç resmi bulunmaktadır.

Çoğunlukla bahar aylarında açan yabani çiçeklerden birkaçının resmi aşağıdadır.